Районна избирателна комисия Плевен


РЕШЕНИЕ
№ 45-НС
Плевен, 02.03.2023

ОТНОСНО: Постъпило искане от Петър Христов Дешев за приемане на вота му в изборите за народни представители на 2 април 2023 година

На 01.03.2023 година в 15.37 часа в РИК – Плевен с вх. № 123 е постъпило искане от Петър Христов Дешев за приемане на вота му  в изборите за народни представители на 2 април 2023 година. Изразени са доводи, в които са направени разсъждения произтичащи от правни норми уреждащи наследствените правоотношения в страната ни, подкрепени от писмени доказателства, от които става ясно, че молителят е приел наследството от неговия баща и наследодател Христо Цочев Дешев, което включва „цялото имущество и власт на  Р България и социалните й общини“ (Определение от 14.10.2019 година, постановено по гр. д. № 6374/2019 година по описа на РС – Плевен – Х гр. с-в).

В искането си Петър Дешев е обосновал участието си в предстоящия вот с представени от него интерпретации за държавата, нейния произход, същност и съдържание, които по своята същност не намират подкрепа в съвременната теория за държавата и правото, която дава своето определение, че представлява политически организирана общност, заемаща дадена територия, имаща правителство (система за управление) и притежаваща вътрешен и външен суверенитет.

Тези разсъждения на молителя не променят същността на конституционното право на гражданите в Р България и в частност на Петър Дашев да избират и да бъдат избирани. Провеждането на избори е практика, използвана в демократичните държави, при която част от населението (гражданите на страната с избирателни права) избират свои представители в органите за управление на държавата. Целта на изборите е формиране на органите на изпълнителната и законодателната власт и делегиране на пълномощия на длъжностните лица посредством свободно и пряко волеизявление на гражданите.

РИК – Плевен, имайки предвид намеренията на Петър Дашев да гласува свободно, без принуда спрямо него с невалидна бюлетина, че този вот не е поради неграмотност или случайност, а е срещу „самата несамостоятелна същност на Република България за народна държава с прието наследство на държавата“, приема, че не представлява нарушение на нормите в Изборния кодекс.

 Предвид изложеното и на основание чл.72, ал.1, т.1 от Изборния кодекс, Районната избирателна комисия - Плевен

                                                        РЕШИ:

Постъпилото искане от Петър Христов Дешев за приемане на вота му  в изборите за народни представители на 2 април 2023 година, че не е поради неграмотност или случайност, а е срещу „самата несамостоятелна същност на Република България за народна държава с прието наследство на държавата“, не представлява нарушение на нормите в Изборния кодекс, който ще бъде отчетен по предвидения в кодекса ред.

Председател: Ярослав Николов Димитров

Секретар: Яница Янкова Линева

* Публикувано на 02.03.2023 в 18:16 часа

Календар

Решения

  • № 132-НС / 03.04.2023

    относно: Констатиране липса на документи на Секционна избирателна комисия с № 151600033

  • № 131-НС / 03.04.2023

    относно: Завършване работата на изчислителния пункт на ,,Информационно обслужване” АД при обработката и въвеждане на данните от секционните протоколи от изборите за народни представители за Народно събрание на 02.04.2023

  • № 130 - НС / 03.04.2023

    относно: Подаден в РИК Плевен сигнал за нередност от Деян Петев Петков, пълномощник на КП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ относно нарушение при попълване на секционния протокол на СИК 152400060.

всички решения